Keskiviikkko 8. heinäkuuta 2020
 
RSS-syöte

Uusateismi

”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani – sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.” Ei kun siis… ”Älkää uskoko mitään, sillä minä tiedän, että usko ei anna mitään, vaikka en usko.”
Christopher HitchensUusateismin saarnamies Christopher Hitchens ©Wikimedia Commons/ensceptico

Richard DawkinsUusateismin saarnamies Richard Dawkins ©Wikimedia Commons/Christopher G Street

Uusateismi (vapaa-ajattelijat, sekulaari humanismi yms.) on valehtelua, jossa uskotellaan ihmisille, että uskonto on yksi kiinteä ilmiö, sekä valehdellaan tekemällä käsitteistä uskonto, kirkko ja usko synonyymeja.

Uusateismilla ei ole mitään tekemistä järjen kanssa, vaan kyseessä on fundamentalistinen asenne, jossa väitetään, että jos ajattelu ei pohjaudu ateistiseen elämänkatsomukseen, ei ajattelu ole järkevää.

Uusateismi on turhautumista ja ärtymystä siitä, ettei oma elämänkatsomus ole vallassa. Uusateismissa kyse on loppujen lopuksi vain vallanhalusta, eli uusateistien päämäärä on vähentää toisinajattelevien ihmisten vaikutusvaltaa maailmassa, jotta oma maailmankatsomus saisi valtaa. Elämänkatsomus on kuitenkin aina uskon asia eikä järjen asia, joten uusateismi on jopa totalitaristisen yhteiskunnan ihannointia. Viisauden, järjen, moraalin, ihmisten parhaan tai yhteiskunnan parhaan ajattelun kanssa uusateismilla ei ole mitään tekemistä.

Kirjoita kommentti