Tiistai 24. marraskuuta 2020
 
RSS-syöte

Nimimerkki ”muutamia syitä” vastaa Suomi24-keskustelupalstalla nimimerkin ”emigrantti” ihmettelyyn, miksi Suomessa poliitikot ajavat ruotsin kielen etua, vaikka heidän pitäisi ajaa suomen kielen etua. Vastaus on niin oivaltava, että julkaisen sen täällä. (Koska kirjoitus on kirjoitettu nimimerkillä, jota ei tunneta, ei sillä ole tekijää eikä näin tekijänoikeuksiakaan, joten voin sen julkaista.)

Nimimerkki ”muutamia syitä” kirjoittaa:

”1. Varsinkin 50-80 vuotiaiden syyt puolustaa pakkoruotsia ovat 1950-80-lukujen Suomessa vallinnut vahva venäläismielisyys. Se korostuu edelleen monissa puheissa kuten esim. Paavo Lipposen sanomisissa eli ollaanko osa ”venäläisiä” vai ”ruotsalaisia”.

Tosin maailma on muuttunut paljolti noista ajoista. Suomessa ei ole enää ”varjovenäläishallintoa” ja Suomi on kaukana niistä ajoista kun Venäjällä oli todellista sananvaltaa Suomessa.

2. Suomessa on varsinkin eliitti (tämä kattaa paljolti monet rikkaat, lehdistön edustajat, tietyt poliitikot) ryhmittynyt todella vahvasti toisiinsa ja toisin sanoen kun on tiettyjen tahojen kanssa ystäviä niin se tuo rahaa, työpaikkoja, usein verovapaiden järjestöjen apurahoja jne. Tietyt tahot näistä rahavirtojen omistajista ovat vahvasti ruotsin kielen puolesta puhujia ja se vääristää koko pelikentän eli ”joko olet osa meitä tai sitten et ole osa samaa ryhmää”. Eli rahalla on iso merkitys myös taustatekijänä mutta suurempi merkitys lienee kuitenkin suhteilla joita halutaan ylläpitää koska niistä on enemmän hyötyä jatkouran/työpaikkojen/”pikku palvelusten” muodossa.

Ruotsin kielen pakollisuuden koetaan olevan pieni hinta siitä että nuo suhteet pysyvät kunnossa. Tuo tarkoittaa toki sitä että monet lehtikirjoittelut yms. ovat täysin asenteellisia ja niistä puuttuu täydellinen kritiikittömyys.

3. Tietyillä tahoilla on myös usein ollut aina tarve erottua ns. muista ja ajatella olevansa parempia. Moni suomalainen on kokenut löytäneensä sen paremmuuden juuri ruotsin kielestä ja ”uuteen ryhmään kuulumisesta”. He ovat toki usein täysin ulkopuolisia vieraalla maalla mutta heidät on otettu avosylin vastaan ruotsin kielen ja sen vahvan puolustamisen takia.

Ns. kansan kannalta tuo on tietysti ollut ”kallis lysti”. Kaksikielisyyden kulut ovat vähintään useita satoja miljoonia euroja. Se että mitkä ovat vuosittaiset kulut on mahdotonta arvioida, koska niitä ei ole koskaan haluttu laskea. Kyse lienee kuitenkin sadoista miljoonista kun monet lippuset ja lappuset käännetään ruotsin kielelle puhtaasti sen takia että asioita ei haluta hoitaa osaamallaan suomen kielellä.

Koulutuskustannukset olisivat varmasti ”samaa luokkaa” opetettaisiin mitä kieliä tahansa, mutta suomalaisten kielitaito on kutistunut pakkoruotsin takia mitättömäksi. Toki jokainen sen tajuaa että jos pitää lukea kahta vieraskieltä niin kolmannen vieraskielen oppiminen vaatisi aika paljon. Siihen pystyisi vain hyvän kielipään omaava ihminen tai vaihtoehtoisesti henkilö joka omaisi kaksi kieltä jo syntymästään jolloin ei tarvitsisi opetella kuin kaksi kieltä kolmen sijaan. – -.

Yksi vastaus   “Syyt miksi pakkoruotsia kannatetaan”

  1. Vapaa kielivalinta kirjoitti:

    Mutta se tasa-arvo.. ilman pakkoruotsia suomalainen jää huonompaan asemaan..

    http://www.youtube.com/watch?v=kYxYlXTgk70&feature=related

Kirjoita kommentti