Sunnuntai 24. tammikuuta 2021
 
RSS-syöte

Mitä rikkaampi ihmisestä tulee, sitä itsekkäämpi, ahneempi ja röyhkeämpi ihmisestä tulee, vaikka asian luulisi olevan toisin päin.

Kun Helsigin Sanomat uutisoi hallituksen talouden rakenneuudistuksista, että suurituloisten perheiden lasten päivähoito kallistuu, niin totta kai joku suurituloinen oli heti kommentoimassa, että suurituloiset ovat ne, jotka maksavat kaiken, suurituloiset eivät saa mitään maksujensa vastineeksi ja suurituloisten ”pitää nostaa kytkintä ja viedä bisneksensä muualle”, kun heitä näin väärin kohdellaan.

Ensinnäkin, suurituloiset eivät todellakaan maksa tässä maassa kaikkea, vaan asia on juuri päinvastoin. Ansiotulojen verotus on melkein ainoa vero tai veroluonteinen maksu, joka on Suomessa progressiivinen, eli tosiasiassa pienituloiset maksavat suhteellisesti enemmän veroja kuin suurituloiset. Periaatteessa kaikki muut verot ja veroluonteiset maksut ovat tasaveroa paitsi ansiotuliójen verotus.

Toiseksi, suurituloiset käyttävät törkeästi hyväksi yhteiskunnan tukia – siis juuri niitä samoja tukia, joista he haukkuvat muita. Suurituloiset hakevat Kelasta äitiyspäivärahaa, sairauspäivärahaa, lapsilisää jne., vaikka he pärjäisivät aivan hyvin ilman näitä. Kuten jo nimi sanoo, tuki on tarkoitettu tueksi eli tarkoitettu sellaiselle, joka tarvitsee tukea eli rahalliset tuet eivät ole tarkoitettu suurituloisille. Erilaiset tuet otetaan kaikkien verorahoista, myös pienituloisten, mutta suurituloiset nostelevat aivan pokkana tukia itselleen.

Kolmanneksi, suurituloisten röyhkeys näkyys siinä, että he syyttävät muita ihmisiä juuri siitä, että he elävät tukien varassa (toimeentulotuki, työmarkkinatuki) eli tukien saaminen on heidän mielestään pahinta, mitä voi olla.

Nejänneksi, suurituloiset haluavat poistaa ne tuet, jotka koskevat köyhiä, mutta haluavat säilyttää ne tuet, jotka koskevat myös rikkaita eli niitä, jotka eivät tukia tosiasiassa edes tarvitse. Suurituloiset nimittäin haluavat poistaa toimeentulotuen kokonaan eli tehdä siitä vastikkeellisen, jolloin kyse ei enää ole sosiaaliturvasta vaan palkattomasta, työehtosopimusten vastaisesta työstä.

Viidenneksi, suurituloiset – samaan aikaan kun he nostelevat itse Kelan tukia ja vaativat työttömiltä kaikkia tukia pois – he jopa kehtaavat nostaa palkkansa osinkotuloina, jotta he eivät joudu maksamaan työstään samaa veroa kuin muut. Osinkotuloejen vero eli pääomatulojen vero vuonna 2012 oli 30 prosenttia ja 50 000 euroa ylittävältä osalta 32 prosenttia.

Kuudenneksi, Suomen suurituloiset eivät juurikaan harjoita hyväntekeväisyyttä. Pienituloiset antavat suhteellisesti suuremman osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen kuin suurituloiset. Verojen maksaminen ei ole hyväntekeväisyyttä. Verorahoilla maksetaan rikkaiden ja heidän lastensa käyttämä infrastruktuuri kuten tiet, opiskelu, koulunkäynti, terveydenhuolto, lainvalvonta jne.

Seitsemänneksi, suurituloisten röyhkeys näkyys siinä, että he väittävät, että heidän suuret tulonsa ovat ahkeruuden ansiota ja että he ovat itse ansainneet omat tulonsa. Tämä on mahdotonta. Nimittäin, vaikka esim. siivooja olisi kuinka ahkera, ei hän saisi samaa palkkaa kuin suurituloiset. Suuret tulot eivät edes korreloi ahkeruuden kanssa, puhumattkaan että ahkeruus ja hyvät tulot olisivat syy-seuraussuhteessa. Tulot määräytyvät julkisella sektorilla koulutuksen perusteella. Väite että korkean koulutuksen takana on ahkeruus, ei sekään pidä paikkaansa. Nimittäin jos kaikki suomalaiset olisivat yhtä ahkeria, silti vain osa pääsisi korkeakouluun. Ratkaiseva tekijä koulutustasossa ovat älykkyys sekä kotitausta, ei ahkeruus. Yksityisellä sektorilla tulot määräytyvät hyvän onnen sanelemana eli kysynnän ja tarjonnan lain sanelemana.

Jokainen myös arvaa, mitä puoluetta nämä röyhkeät suurituloiset äänestävät: kokoomusta.

Kirjoita kommentti