Keskiviikkko 30. syyskuuta 2020
 
RSS-syöte
Kuva:Sofi Oksanen

Sofi Oksanen on sanonut äänestävänsä vihreitä. Kuva: Wikimedia Commons/Teemu Rajala

Kirjailija Sofi Oksanen haukkui suomalaisia Tanskan mediassa. Nyt hän haukkuu suomalaisia Italian mediassa.

Sen sijaan, että Sofi Oksanen sanoisi sanottavansa ensin Suomessa – jolloin asiasta voitaisiin käydä julkista keskustelua ja jolloin Sofi Oksanen joutuisi ehkä hieman arvioimaan sanomisiaan uudelleen – haukkuu hän suomalaisia ulkomailla.

Suomessa käydään asiasta debattia, huomataan että Sofi Oksasen pahansuopaiset, yksinkertaistetut, asenteelliset ja kärjistetyt väittämät Suomesta tai suomalaisista eivät ole asiallisia, mutta asiaa ei voida enää korjata, koska juttu on jo julkaistu ulkomailla.

Vaikuttaa sitä, kuin Sofi Oksasen olisi katkera Suomelle jostakin – vai onko hän ”katkera ihminen”?

Sofi Oksanen sanoo Iltalehdessä:

Olen tosi hämmästynyt, että puoli miljoonaa maanmiestäni äänesti puoluetta, joka saa vaikutteita Hitleriltä.”

Sofi Oksanen vertaa haastattelussa perussuomalaisia natseihin. Vertaus osoittaa Sofi Oksasen älyllisen ajattelukyvyn. Ei ole mitään älyllisesti ala-arvoisempaa, kuin syyttää jotakin ihmisryhmää tai ihmistä natsiksi.

Ottaako Perussuomalaiset vaikutteita Hitleriltä vai vastustaako Sofi Oksanen Perussuomalaisia, ja koska hänen älyllinen ajattelukykynsä ei riitä perustelemaan omaa kantaansa tai niille ei ole perusteluja, hän ottaa käyttöönsä niin sanotun natsi-kortin, Hitler-vertauksen?

Ei Sofi Oksasella mitään ole ollut eikä ole mitään yhteiskunnallista sanottavaa, vaan hän pääsee yhteiskuntaamme käsitteleviin artikkeleihin sillä, että hän haukkuu jossain päin maailmaa suomalaisia.

Sofi Oksanen jatkaa Iltalehdessä:

Taiteen alalla hänellä [Timo Soinilla] on selvästi Hitlerin inspiroimia ajatuksia.”

Sen vähän, mitä tiedän Hitlerin elämästä, ei Perussuomalaisten näkemyksillä taiteesta – sillä näkemyksellä, että taiteen tukemisesta pitäisi saada kansan päättää esim. poliitikkojen välityksellä eikä yksin taiteilijoiden, jolloin pukki on vartioimassa kaalimaata – ei ole mitään tekemistä Hitlerin omaamien näkemysten kanssa. Tässäkin vain näemme Sofi Oksanen ajattelukyvyn ja asiallisuuden tason. Joka ei hyväksy hänen näkemystään – jos hänellä ylipäätään on kykyä muodostaa taiteen tukemisesta järkevää mielipidettä – on natsi.

En yhtään ihmettele, että WSOY antoi Sofi Oksaselle potkut – vieläpä siitä huolimatta, että Sofi Oksanen oli WSOY:lle hyvin rahaa tuottava kirjailija.

Sofi Oksanen ei ole blogikirjoituksen arvoinen.Aikuiset ihmiset ymmärtävät jättää hänet omaan arvoonsa. Mainitsemisen arvoista on kuitenkin se ihmeellisyys, että tässä maassa kaunokirjailijoita kuullaan yhteiskunnallisissa asioissa, ikään kuin he olisivat intellektuelleja sen takia, että he osaavat kirjoittaa mielikuvituksiaan ylös.

Sofi Oksasen tulisi ymmärtää muuttaa Eestiin asumaan, jos hän ei ymmärrä lopettaa Suomen mustamaalaamista ulkomailla. No, tuskin hän ymmärtää ja tuskin ihminen, joka on gootti, feministi ja biseksuaali haluaa ylipäätään ymmärtää mistään mitään?

Jos Sofi Oksanen opettelisi edes pukeutumaan, niin kuin ihmiset pukeutuvat, niin ehkä hänet voisi ottaa vähän enemmän tosissaan. Nyt hän muistuttaa lähinnä keskiajan noitaa, jolla on lisäksi masokistinen tarve herättää julkisuudessa negaatioita itseään sekä Suomea kohtaan.

Aiheesta muualla:

Jyrki Lehtola: Hitler ja neekeri

HS: Sofi Oksanen rinnastaa perussuomalaiset Hitleriin

IS: Sofi Oksanen vertasi perussuomalaisia natseihin

IL: Ajatuksia suoraan Hitleriltä

Kirjoita kommentti