Sunnuntai 9. elokuuta 2020
 
RSS-syöte

Ulkomaalaisille romaneille tulisi antaa porttikielto Suomeen. Asiassa on vastakkain kaksi perusoikeutta: ihmisten vapaa liikkuvuus sekä kansalaisten turvallisuus.

On mielestäni riittävästi näyttöä siitä, että romanit heikentävät olennaisesti suomalaisten turvallisuutta järjestyslain rajamailla olevan aggressiivisen kerjäämisen, varastelun ja jopa ryöstöjen muodossa. Kun vastakkain ovat ulkomaalaisten perusoikeudet sekä suomalaisten perusoikeudet, on Suomen valtiovallan velvollisuus asettaa suomalaisten oikeudet etusijalle, suomalaisten oikeus elää mahdollisimman turvallisessa yhteiskunnassa.

Asiassa on mittani alkanut tulla täyteen jo kauan sitten, mutta seuraava on jo kaiken huippu:

Romanian romanit toivovat, että EU-maat jakaisivat vastuun kiertävien romanien hyvinvoinnista. Heille pitäisi tarjota sosiaaliturva ja työ siellä, missä he kulloinkin ovat.”
- Yle: Romanit kaipaavat EU-mailta vastuunjakoa

Romanien mielestä heille pitäisi siis antaa ylläpito ilmaiseksi siellä, missä he kulloinkin sattuvat olemaan. ”Ajattelin tulla asumaan teille ja mielestäni teidän pitäisi kustantaa ylläpitoni, vaikka en tekisi töitä.”

Muutama pominta romanien aggressiivisesta käyttäytymisestä ja toiminnasta:

Romanialaisten käyttäytyminen Vantaan Matarissa alkaa poliisin mukaan mennä jo ”hyvin röyhkeäksi”. Paikallinen asukas käski romanialaisia poistumaan, mutta he piirittivät miehen, ja uhkailivat häntä.
- Romanialaiset käyttäytyivät miehen mukaan hyvin aggressiivisesti, ja muun muassa sylkivät hänen päälle, ylikonstaapeli Pertti Rinkinen kertoo.”
- Vantaan Sanomat: Romanialaiset sylkivät Matarin asukkaan päälle

Romanien reviiririidat kärjistyivät kaksi viikkoa sitten. Yöllä tapahtuneen takaa-ajon päätteeksi seitsemän Romanian romanin joukko pahoinpiteli Helsinkiin tulleen maanmiehensä, ei-romanin, sairaalakuntoon rautatientorilla.”
- HS: Keskustan romanikerjäläiset vahtivat reviirejään tiukasti

Vuonna 1976 ja 1977 syntyneet romanialaismiehet saapuivat keväällä meriteitse Turkuun tarkoituksenaan anastaa iäkkäiltä ihmisiltä lompakot, rahat ja pankkikortit sekä tehdä maksuvälinepetoksia luvatta haltuun otetuilla pankkikorteilla.
Turun lisäksi miehet tekivät rikoksia myös Tampereella ja Helsingissä. Miehet olivat ennalta sopineet rikosten tekotavan.
He auttoivat iäkästä ja liikuntarajoitteista ihmistä joko kulkemisen tai kantamusten kanssa ja kulkivat sitten tämän mukana kerrostalojen rappukäytäviin. He varastivat iäkkään ihmisen lompakon joko hississä tai asuntoon tämän mukana kulkien.”
- Turun Sanomat, 27.5.2014: Romanialaisvarkaiden kohteena liikuntakyvyttömät vanhukset

HS:n artikkeli kertoo, että romanit voivat levittää tuberkuloosia Suomeen:

Klinikka on auki kaksi tuntia viikossa. Vajaassa vuodessa klinikalla on käynyt jo 200 potilasta, osa useamman kerran. Reilut puolet potilaista on Bulgarian ja Romanian romaneja. – -.
Eniten Tuomolaa huolestuttaa nyt tuberkuloosin leviäminen. Klinikalla on jo löydetty kolme varmaa tapausta. Sairastuneita voi olla useampia, mutta epäilyjä ei voida varmistaa röntgenkuvilla. Sairaalat ja terveyskeskukset eivät ota paperittomia sisään, koska näillä ei ole kotikuntaa, eikä tutkimuksille siten löydy maksajaa. Yksi sairastuneista asuu minibussissa kymmenen muun paperittoman kanssa. ’Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tauti. Jos sitä ei hoideta, sairastuneet voivat tartuttaa kymmeniä, satoja ihmisiä Suomessa. Tilanne voi muuttua epidemiaksi, ja kuinka kallis lasku siitä tulee yhteiskunnalle.’”
- Helsingin Sanomat, 17.4.2012. Paperittomien potilaiden auttaja.

Jonkun mielestä varmaankin etnistä ryhmää koskeva kielto olisi ihmisoikeusloukkaus, syrjintää. Päinvastoin, romanien päästäminen Suomeen on ihmisoikeusloukkaus, koska on todettu yhteys rikollisuuden kasvun ja romanien Suomessa oleskelun välillä. Suomalaisilla on oikeus elää mahdollisimman turvallisessa maassa ja romanien päästäminen Suomeen heikentää tätä oikeutta. Vain perusteeton syrjintä on kiellettyä. Perustelut omaava syrjintä ei ole kiellettyä. Lisäksi yhdenvertaisuuslaki toteaa:

”Tätä lakia ei sovelleta: – - kun sovelletaan ulkomaalaisten maahantuloa ja maassa oleskelua koskevia säännöksiä, eikä ulkomaalaisten asettamiseen erilaiseen asemaan heidän lakiin perustuvasta oikeusasemastaan aiheutuvasta syystä.”

Romanialaisten tekijöiden rikosmäärä on ollut jo vuosia hyvin korkealla. Se on korkealla tasolla suhteessa siihen, kuinka paljon Suomessa asuu romanialaisia ja paljonko täällä käy romanialaisia turisteja, selittää sisäasiainministeriön poliisiosaston poliisitarkastaja Jari Pajunen lehdessä.
Lehden mukaan Tilastokeskuksesta käy ilmi, että romanialaiset tekevät Suomessa olevista ulkomaalaisista kolmanneksi eniten rikoksia heti virolaisten ja venäläisten jälkeen.”
IL: Romania lähettää Suomeen poliisin valvomaan kansalaisiaan

Tulkitsen edellisen siten, että siinä ei ole otettu suhdetta huomioon, eli vaikka ulkomaalaisia virolaisia ja venäläisiä on Suomessa huomattavasti enemmän, kuin ulkomaalaisia romanialaisia, tekevät romanialaiset kolmanneksi eniten rikoksi, eli todennäköisesti eniten rikoksia ulkomaalaisista. Romanialaiset ovat eri asia kuin romanit, eli Suomessa on myös muiden maiden romaneja, jolloin romanien rikosten määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi, kuin romanialaisten rikosten määrä.

En ole ehdottamassa, että kaikille romaneille (etninen ryhmä) tai edes romanialaisille (kansalaisuus) asetettaisiin porttikielto Suomeen, vaan niille romaneille, jotka eivät voi osoittaa, että he ovat tulossa Suomeen töihin, hakemaan töitä tai että heillä on pysyvästi asuvia sukulaisia Suomessa.

Kannatan ihmisten auttamista ja varsinkin heikoimmassa asemassa olevien auttamista, mutta jos romaneita halutaan auttaa, tulee se tapahtua organisoidusti, EU-tasolla, romanien omassa maassa ja paras auttamisen muoto taitaisi olla niin sanotusti potku persuksille, eli romanien tulisi kouluttautua nykyajan työelämän haasteisiin. Käsitöitä tekemällä ei enää tänä päivänä elä.

Slovakiassa vain kolme prosenttia romaneista päättää keskiasteen koulutuksen.”
HS: Romaniongelman hoito kaipaa EU:n patistusta

”EU:n, YK:n ja Maailmanpankin rahoittaman tutkimuksen mukaan vain joka kuudes (noin 17 %, kirj. huom.) romani on jatkanut opintojaan peruskoulun jälkeen – -. Romanien tukala tila tulee erityisen selväksi, kun sitä vertaillaan vastaavissa oloissa elävään muuhun väestöön. Tässä ryhmässä opintojaan jatkaa peruskoulun jälkeen 70 prosenttia.”

HS 23.5.2012 : Tutkimus: Euroopan romanien asiat umpisurkealla tolalla

Suomi on oikea maa auttamaan romaneita siinä mielessä, että Suomessa on jo kauan ollut olemassa ohjelma, jolla pyritään lisäämään Suomen romanien kouluttautumista. Tämän tuotteen voi minun puolestani antaa ihan ilmaiseksi niihin maihin, joissa romaneita asuu.

Maailma on täynnä avustusjärjestöjä ja niillä kaikilla periaate on se, että ihmisiä autetaan heidän omassa maassaan. Miksi romaneja pitäisi auttaa siten, että he tulevat Suomeen, ja onko se auttamista, että he kerjäävät kadulla? Kerjäämisen salliminen ja muutaman kolikon antaminen romanille on tekopyhyyttä, jolla ei ole todellisen auttamisen kanssa mitään tekemistä.

Kirjoita kommentti