Sunnuntai 24. tammikuuta 2021
 
RSS-syöte

Vuosittain julkaistavat listat Suomen parhaista lukioista eivät kerro mitään lukioiden opetuksen tasosta.


Ressun lukio

Lukiovertailuissa aina hyvin menestynyt Helsingin keskustassa sijaitseva Ressun lukio. Edessä Elias Lönnrotin muistomerkki. Kuva: Wikimedia Commons

On taas se aika vuodesta, jolloin Suomen medialla häviää tilastotieteen alkeet taivaan tuuliin eli mediassa julkaistaan suomalaisten lukioiden paremmuusjärjestys. Lukioiden paremmuusjärjestyksellä ei ole mitään tekemistä lukioiden paremmuusjärjestyksen kanssa.

Jos lukion aloittava joukko on parempi kuin muiden lukioiden joukko, ei lukio ole parempi kuin muut lukiot, kun lukion lopettava joukko on parempi kuin muiden lukioiden joukko.

Lukioiden paremmuutta voidaan mitata vain sen perusteella, millainen on aloittavan joukon ja lopettavan joukon erotus, eli paranevatko vai huononevatko joukon tulokset lukion aikana.

Jos lukion lopettava joukko on parempi kuin muiden lukioiden joukko, ei lukio ole tällöin parempi, vaan oppilaat ovat parempia. Lukoiden paremmuus ja oppilaiden paremmuus ovat kaksi eri asiaa. Ei ole mitään helpompaa, kuin saada hyvä arvosanat oppilasjoukolle, jolla on jo lukioon tullessaan lukuaineiden keskiarvo yhdeksän tietämillä.

En ole ensimmäinen joka tästä asiasta puhuu, mutta asia ei vain mene Suomen medialle perille. Suomalaiset toimittajat ovat ilmeisesti se verran laiskoja, että on helppoa julkaista valmiina saatu lista lukioista, sen sijaan että tehtäisiin journalismia ja analysoitaisiin tilastojen taustoja.

Kirjoita kommentti