Keskiviikkko 8. heinäkuuta 2020
 
RSS-syöte

Vuonna 2008 rottweiler-rotuinen koira tappoi Elimäellä perheen 10-vuotiaan pojan. En ole koiraihmisiä, mutta otan kantaa tapauksen johdosta julkisuudessa esiintyneeseen koirien rotuerojen vähättelyyn.

Suomen Rottweileryhdistyksen puheenjohtajan Jouni Nummelan mukaan (HS 18.3.) on äärettömän harvinaista, että rottweiler käy ihmisen kimppuun, ja hän väittää myös, ettei rottweileria olisi vaativampi kasvattaa kuin muita koiria.

Nummela toteaa kuitenkin tapauksen johdosta yhdistyksen nettisivulle 18.3. laitetussa tiedotteessa, että rottweiler ei ole jo kokonsa, voimansa ja luonteensa puolesta kaikkien rotu ja että rottweiler vaatii omistajaltaan rotutuntemusta sekä vähintään peruskoulutusta.

Eläinkouluttaja Tommy Wirénin mukaan (HS 18.3.) esimerkiksi kultaiset noutajat purevat suhteellisesti useammin ihmisiä kuin pitbullit tai rottweiler. Kysehän ei ole siitä, kuinka usein joku rotu puree, vaan miten rotu puree.

Pitbull:
“It is common knowledge that this dog breed can even mangle the human to death as pit bull locks its jaws onto the booty until it is dead.”

Rottweiler:
“Due to their intense territorial instinct these dogs are very aggressive.”
“In 2007, there were 33 human fatalities. 45% of the attacks occurred to adults over the age of 18, and 55% occurred to ages below. Pit bull type dogs were responsible for 67% of fatalities, the next closest breed was the rottweiler at 12%”

Lähde: Top 10 Most Dangerous Dog Breeds

Vuonna 2007 Yhdysvalloissa pitbull-tyyppiset koirat tappoivat 22 ihmistä ja rottweilerit neljä ihmistä.

Vaikka rottweilerin luonteessa on yksilöllisiä eroja, tämä tuskin poistaa rotujen perusluonteissa olevia eroja. Saksa ja Ranska ovat luokitelleet vaarallisia koirarotuja. Yksi roduista on rottweiler. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koira on pidettävä hihnassa ja joissakin tapauksissa myös kuonokopassa.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC) on tilastoinut koirien tekemiä kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä. Listan kärjessä ovat pitbull sekä rottweiler.

CDC:n artikkeli (pdf)

Koirien rotuerot tulee tunnustaa avoimesti ja niistä tulee tiedottaa aktiivisesti koiran hankintaa suunnitteleville. Vastuu koiran käyttäytymisestä ei ole vain koiran omistajalla, vaan vastuu on ennen kaikkea niillä tahoilla, joiden tehtävänä on tiedottaa rotujen eroista sekä valvoa, että pentu otetaan sellaiseen perheeseen, jossa se kyetään kasvattamaan rodun luonne huomioon ottaen.

Elimäen kuolemantapauksen jälkeen on toimittu päinvastoin. Eri tahoilta on yritetty vähätellä rotueroja väitteillä, että eroja olisi vain yksilöissä ja koirien omistajissa. Vähättely varsinkin Suomen Kennelliiton taholta on edesvastuutonta eikä loppujen lopuksi aja kenenkään etua.

Rottweilerista saa varmasti hienon koiran esimerkiksi palveluskoiraksi sellainen henkilö, joka osaa varmuudella kouluttaa koiran. Rottweiler ei ole kuitenkaan jokaisen perheen koira.

Pitbull (pit – koiratappeluareena, bull – härkä) ei ole minkään perheen koira: koiratyyppi on ylivoimaisesti vaarallisin, on ruma (henkilökohtainen mielipide) eikä ole FCI:n hyväksymä. Jos lapsiperheeseen ollaan ottamassa suojelukoiraa, on esimerkiksi saksanpaimenkoira varmasti oikeampi valinta kuin edellä mainitut.

Wikipedia: List of fatal dog attacks in the United States

Kirjoita kommentti