Keskiviikkko 8. heinäkuuta 2020
 
RSS-syöte

Arkkitehtuuri sekä demokratia eivät ole makuasioita

Eteläsatama ilmakuvaHavainnekuva Helsingin Eteläsatamasta ©Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ©Arkkitehtitoimisto ALA Oy

Helsingin kaupunginhallituksen eräät jäsenet osoittivat taas kansalle, etteivät poliitikot ymmärrä, mitä tarkoittaa demokratia (HS 23.3., Wau-hotellista tiukka taisto).

Kun jossain asiassa esitetään perusteluja, eivät perustelut kumoudu henkilökohtaisilla mielipiteillä. Perustellun kannan vastineeksi kelpaa vain perusteltu kanta. Niin kauan kuin tämä ei koske myös poliitikkoja, emme elä kansan vallassa vaan poliitikkojen mielivallassa.

Katajanokan hotellisuunnitelmasta ovat esittäneet lukuisat asiantuntijat – muiden muassa arkkitehdit Steven Holl, Jukka Jokilehto, Giovanni Carbonara ja Calogero Bellanca sekä Museovirasto ja Helsingin kaupunginmuseo – yksityiskohtaiset, johdonmukaiset ja arkkitehtuuriset perustelut sille, miksi suunniteltu hotelli ei sovi ympäristöönsä. Nämä perustelut on luettavissa Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston nettisivustolta ja löytyvät hakusanalla ”nro 11850″.

Demokratiassa ei pidä hyväksyä sitä, että asiassa, jossa voidaan esittää perusteluja, poliitikko asettaa itsensä perustelujen yläpuolelle ja siirtää vallan pois kansalta itselleen esittämällä perusteltuihin kantoihin vastineeksi subjektiivisia mielipiteitään, kuten ”haluan wau-arkkitehtuuria”, ”tämä on mielipidekysymys”, ”pidän rakennuksesta” tai ”sopii maisemaan”, kuten eräät kaupunginhallituksen jäsenet tekivät.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutetut perustelevat hotellin hyväksymistä taloudellisilla seikoilla. Vaikka hotelli tuokin rahaa sekä toteuttaa kaupunginvaltuuston strategiaa, jonka mukaan Helsinkiä vahvistetaan matkailu- ja kongressikaupunkina, Helsinki Design -käsitettä kehitetään ja lisätään arkkitehtuurin merkitystä matkailuvalttina, toteutuu tämä kaikki yhtä lailla ja vielä paremmin hotellilla, joka sopii ympäristöönsä.

Helsingin Katajanokan hotellihanke, osa 1

Kirjoita kommentti