Sunnuntai 24. tammikuuta 2021
 
RSS-syöte

RukousOlen sanonut tunnustuksellisiksi ateisteiksi niitä, jotka tuhlaavat vapaa-aikaansa uskon sekä uskontojen vastustamiseen (aivan kuin muka ateisti ei uskoisi mihinkään:)). Ilse Paakkinen – tohtorikoulutettava Suomen Akatemian filosofisen psykologian, moraalin ja politiikan tutkimuksen huippuyksikkössä – nimitti heitä HS:ssa olleessa Vieraskynä-kirjoituksessaan uusateisteiksi. Selkeääkin selkeämpi nimitys on kuitenkin tänään HS:n mielipidesivulla helsinkiläisen Helena Veijalaisen esittämä nimitys antiteisti. Ei siis a-teisti tai tunnustuksellinen a-teisti vaan anti-teisti.

Anti-: vastaan-, vasta-, vastustus-. Tämä kreikasta peräisin oleva etuliite kuvaa yleensä aktiivista vastustusta tai selvää vastakohtaa, kun taas a-etuliite saattaa kuvata pelkkää ulkopuolelle asettumista.
Lähde: Pienehkö sivistyssanakirja

Yksi vastaus   “Ateismi ja antiteismi”

  1. Atheist. kirjoitti:

    Antiteismi on minustakin parempi ja selkeämpi ilmaisu. Olen myös ”tunnustuksellinen” ateisti, mitä se sitten tarkoittaakaan… ateisti kuin ateisti… Toki, jos halutaan tunnustuksellisuus vetää mukaan, niin tunnustuksettomiksi ateisteiksi voi sanoa suomalaisia tapauskovaisia, jotka eivät elämässään noudata ev.lut. kirkon oppeja taikka käy kirkossa, mutta he kuuluvat kirkkoon koska se on vain tapana. Käytännössä he siis ovat ateisteja, mutta he eivät ole itse asiaa ”tiedostaneet”, eli ovat tavallaan tunnustuksettomia :)

    Eikä minulle ateismissa ole kyse siitä, etten uskoisi /mihinkään/, sehän on vain jumaluskoa koskeva näkemys, eli en usko persoonallisten jumalien olemassaoloon.

    Toki eräs elämänarvoistani on tasa-arvoisuus niin omassa elämässäni kuin yhteiskunnassa ja tämä välillä ”kolahtaa” yhteen uskontojen kanssa, jotka yrittävät saada lisää valtaa valtiotasolla. Minua ei haittaa siis yhtään, mihin ihmiset henkilökohtaisesti uskovat, mutta valtiotasolla valtion tulisi olla uskontoneutraali: Suomellakin on tässä asiassa parantamista. Se siitä uusateismistani, eli antiteismistäni.

Kirjoita kommentti