Maanantai 16. syyskuuta 2019
 
RSS-syöte

Kieltenopettaja Outi Okkosen mielestä (HS, Mielipide, 22.12.2008) oppilaalla on asennevamma, jos oppilas haluaa opiskella saksaa, mutta ei halua opiskella ruotsia.

Laulunopettajana Okkonen ilmeisesti sanoisi, että ihmisellä on asennevamma, jos hän haluaa opiskella kitaransoittoa, mutta ei laulua. Juoksuvalmentaja Okkonen ilmeisesti sanoisi, että ihmisellä on asennevamma, jos hän haluaa harrastaa uintia, mutta ei juoksua.

Loogisempi päätelmä on, että asennevamma on niillä ihmisillä, joiden mielestä ihmisten tulisi olla kiinnostuneita nimenomaan ruotsin kielestä, sen sijaan että ihmisten annettaisiin olla kiinnostuneita niistä kielistä, joista he itse ovat kiinnostuneita.

Varmasti ruotsin opiskelua kohtaan on myös periaatteellista vastustusta, kuten Okkonen toi kirjoituksessaan esille. Kun jokin kieli pakotetaan ihmisille, jotka eivät sitä halua opiskella – eikä pakollisuudelle pystytä kuitenkaan antamaan päteviä perusteluja – on vain inhimillistä, että kieltä ja kaikkea sitä liittyvää kohtaan syntyy kielteinen asenne.

Osa suomenkielisistä haluaa toki opiskella ruotsia omasta tahdostaan, mutta laajempi ruotsin kielen suosion herättäminen on mahdoton yhtälö niin kauan, kun ruotsi pakotetaan ihmisille, sillä aito kiinnostus voidaan herättää vain silloin, kun ihminen saa itse valita.

Kyselytutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista luopuisi koulujen pakkoruotsista. Tämän enemmistön nimittely asennevammaiseksi on asiatonta eikä voi saada aikaan kuin ärsyyntymistä tai jopa suoranaista vihaa ruotsin kieltä, ruotsinopettajia sekä ruotsinkielisiä kohtaan.

Kirjoita kommentti