Tiistai 29. syyskuuta 2020
 
RSS-syöte

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) pääsihteeri Päivi Topo väitti Helsingin Sanomien jutussa ”Aborttilain muutos toisi uusia ongelmia” 23.11.2012, että abortin irrottaminen muista hoitotoimenpiteistä ei olisi eettisesti kestävää ja että jos terveydenhuollon henkilökunta voisi kieltäytyä abortin tekemisestä, jouduttaisiin miettimään, mistä kaikista hoitotoimenpiteistä saisi kieltäytyä.

ETENE tai Päivi Topo ei ole vastannut sähköpostiini, jossa pyysin Topolta perusteluja hänen väitteelleen.

Samaa absurdia linjaa edustaa vihreän aatemaailman omaava kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen, joka sanoo, ettei voida mennä siihen, että henkilökunta alkaisi valikoida, mitä operaatioita se tekee tai ei tee.

Terveydenhuoltolaki määrittelee terveydenhuollon kansalaisten terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Tämä ei osoita vain sitä, että abortti ei ole hoitotoimenpide, vaan että abortti ei kuulu terveydenhuollon toimialaan.

Saman osoittaa aborttilaki eli laki raskauden keskeyttämisestä, joka ei vaadi abortille lääketieteellistä syytä, vaan pelkkä niin kutsuttu sosiaalinen syy riittää. Abortti on sosiaalihuoltoa, jossa sosiaalinen ongelma poistetaan eliminoimalla ongelma.

Ihmisen elämä alkaa ja loppuu sydämen lyöntien mukaan. Sikiön sydän alkaa lyödä noin kuudennella raskausviikolla. Oikeustieteellisesti katsoen tämän jälkeen tehty abortti on verrattavissa lapsensurmaan eli kyseessä on vastakkainen toimenpide terveydenhuollon tavoitteille. Abortti voi kuulua terveydenhuollon henkilökunnan velvollisuuksiin vain niissä tapauksissa, joissa äidin terveys on olennaisesti vaarantunut raskauden takia.

Käytännössä abortille harvoin on edes aborttilain edellyttämiä perusteita, vaan abortista on tullut jälkiehkäisykeino. On irvokasta, jos lääkärit ovat vaatimassa muuta terveydenhuollon henkilökuntaa osallistumaan tähän epäeettiseen, ihmisoikeuksien vastaiseen, lääkärin etiikan vastaiseen ja jopa nykyisten lakienkin vastaiseen toimintaansa.

Nykytilanne haittaa myös kouluttautumista terveydenhuollon alalle, kun ne  ihmiset, joiden omatunto ei salli aborttia, joutuvat nyt miettimään, että  lääkärinä, sairaanhoitajana tai kätilönä he joutuisivat ehkä osallistumaan abortin tekemiseen.

PS. Helsingin Sanomat ei julkaissut marraskuussa 2012 vastinettani Päivi Topolle, kuten ei vihervasemmistolaisena lehtenä julkaise varmasti mitään muitakaan abortin rajoittamista kannattavia kirjoituksia.

Kirjoita kommentti